Cross-border beskatning

I en stadig mere internationaliseret verden bliver det mere og mere udbredt, at personer har skattepligtige indtægter fra flere forskellige lande.

Det kan være mere komplekse situationer med bolig, arbejde og aktiver i flere lande. Eller det kan være en person, som bor og har sit arbejde og sine aktiver i Danmark, men hvor der optræder aktieindkomst fra USA, lejeindtægter fra sommerhuset i Italien, eller en midlertidig udstationering eller arbejdsophold i en anden stat.

Bor man i Danmark, er man som udgangspunkt fuldt skattepligtig til Danmark af enhver indkomst, man har globalt. Dette er også tilfældet for de fleste andre stater.

En indkomst med kilde eller placering i Danmark vil dog også være skattepligtig til Danmark. Det kan f.eks. være indtægter eller salg af fast ejendom, danske aktier, dansk virksomhed eller fast driftssted, royalties og mange andre indkomsttyper.

Uanset om et set up er mere eller mindre komplekst, opstår der let situationer, hvor indkomst og indkomstmodtager ikke hjemmehørende i samme stat, og hvor der derfor er to skattesystemer, som vil beskatte indkomsten. Dermed er der risiko for dobbeltbeskatning af samme indkomst, hvilket selvsagt ikke er ønskeligt. Der er også risiko for ikke-beskatning, hvilket heller ikke er ønskeligt, da det kan være strafbar skatteunddragelse i den ene eller begge stater.

Har du enten skattepligt til Danmark, eller har du indtægter i Danmark, er det derfor vigtigt at afklare, om Danmark har en beskatningsret efter intern dansk skatteret. Samtidig er det relevant, om der også er en anden stat, der kan tænkes at ville beskatte. Det kunne f.eks. være en i Danmark bosiddende person med aktieindkomst eller pensioner i USA.

Dertil har Danmark indgået en lang række aftaler med andre stater om netop undgåelse af dobbeltbeskatning, de såkaldte dobbeltbeskatningsoverenskomster eller blot DBOer (på engelsk DTA). Disse aftaler fordeler beskatningsretten imellem staterne, når to stater kan beskatte den samme indkomst. Er en person bosiddende i begge stater, vil DBOen desuden regulere, hvilken stat der er hjemsted og som kan beskatte den globale indkomst, og hvilken stat der ikke kan. Disse DBOer er opbygget over modeloverenskomsten fra OECD, men de afviger i øvrigt en del indbyrdes. Der kan være store forskelle i Danmarks DBO med f.eks. USA, og så den man har med  Sydafrika.

I tillæg til DBOerne er der de danske lempelseregler, og skatteyder har normalt valgfrihed imellem at benytte reglerne i DBOen eller bruge de danske lempelsesregler, når der skal undgås dobbetbeskatning.

Nogle lande har slet ikke en DBO med Danmark. Det er f.eks. en række arabiske lande, det er en række ø-stater og skattelylande, men det er også til manges overraskelse Spanien.

PrivatRevision kan hjælpe dig med at få overblik over, hvor dine indtægter og aktiver skal beskattes. Vi kan hjælpe dig med at navigere i DBOer og lempelsesregler. Og vi kan naturligvis hjælpe med såvel korrekt indberetning nu, som planlægning og skattemæssig strategi ud fra de regler, man kan navigere i.