Cross-border beskatning
I en stadig mere internationaliseret verden bliver det tilsvarende mere udbredt, at personer har indkomst fra flere forskellige stater – med hver deres skattelovgivning.
I det fleste lande, er man skattepligtig af sin globale indkomst, hvis man bor der. Det gælder også for personer, som bor i Danmark. Danmark kan her beskatte al indkomst, uanset hvorfra den kommer. Der er dog nogle lande, hvor man kan få status af resident but not domiciled, hvorefter kun indkomst i opholdslandet beskattes.
Uanset ens personlige skattestatus, vil de fleste typer at indkomst også blive beskattet i det land, hvor indkomsten genereres. F.eks. vil en dansk virksomhed skulle betale skat til Danmark, selvom ejeren bor i udlandet. Og er der lejeindtægter af en ejendom i Tyskland, kan Tyskland også beskatte denne indkomst, selvom ejendommens ejer bor i Danmark. Derfor vil der ofte opstå dobbelt beskatningsret til samme indkomst.
Når grænseoverskridende skatteforhold skal bestemmes og evt. optimeres, er det derfor centralt at se på beskatningen i kildelandet, beskatningen i bopælslandet for retmæssig ejer af aktiver/rette indkomstmodtager. Man vil se på, om der er indgået en dobbeltbeskatningsaftale, som fordeler beskatningsretten imellem landene, og man vil se på, om der er lempelsesregler i den nationale lovgivning, som giver mulighed for at fradrage udenlandsk betalt skat i dansk skat, eller som kan friholde en bestemt indkomst for dansk beskatning.
Hos PrivatRevision kan vi hjælpe med en række af de spørgsmål, som knytter sig til cross-border beskatning for personer og erhvervsdrivende.