Arv af Udenlandske trusts

En trust er en juridisk konstruktion, der ofte bruges i udlandet til at administrere formue og aktiver. Denne type formueforvaltning er ofte set i Common Law lande, som består af Storbritannien og tidligere britiske kolonier, herunder USA Canada og Australien. Oprettelsen af trusts er et almindeligt redskab i forbindelse med arveplanlægning i udlandet. Ofte er hensigten at undgå arvebeskatning og sikre sig selv og sine nærmeste. Stiftelsen af trusts er en legitim metode til at undgå betaling af arveafgifter, som i visse tilfælde i nogle amerikanske stater kan være op til 60 %.

Selvom trusts ikke er en almindelig konstruktion i Danmark, kan det ske, at danske borgere arver en trust fra udlandet. Dette kan have stor betydning afhængig af trustens konstruktion, da trusten kan konkluderes som værende skattefri arv eller skattepligtigt til Danmark.

En trust oprettes ved, at en person overdrager ejerskabet af en formue til forvaltere (trustees), som administrerer formuen på vegne af en eller flere begunstigede (beneficiaries).

Arv er som udgangspunkt skattefrit, hvis det stammer fra udlandet og overdrages til en person, der er skattemæssigt hjemmehørende i Danmark. Men hvis en person, der er skattemæssigt hjemmehørende i Danmark, modtager aktiver fra udlandet, er overdragelsen af disse skattepligtig og anses som indkomst.

Den skattemæssige vurdering af udenlandske trusts og den skattemæssige behandling af personer, der er involveret i udenlandske trusts, fremgår ikke af lovgivningen, men beror udelukkende på praksis. Derfor skal trusten vurderes i forhold til dens skattemæssige transparens.

Hvis en trust anses som skattemæssigt transparent, vil den blive betragtet som en del af stifterens formue. Dette indebærer, at når stifteren afgår ved døden, vil formuen i trusten være arv fra udlandet, som er skattefri. I tilfælde, hvor stifteren af trusten er afgået ved døden, mens vedkommende var skattepligtig til Danmark, skal der betales 15 % i boafgift.

Kategoriseringen af trusts afhænger af praksis på området, da der ikke findes direkte dansk lovgivning vedrørende trusts. I praksis kategoriseres trusten efter stifterens og de begunstigedes rettigheder i forhold til stiftelsesdokumentet og vedtægterne for trusten. Det gælder især stifterens og de begunstigedes roller i forhold til trusten. Ofte konstateres der skattemæssig transparens i tilfælde, hvor stifteren eller de begunstigede har administrative rettigheder i forhold til trusten, eksempelvis hvis formuen i trusten kan tilbagekaldes eller på anden måde styres af de nævnte personer.

Hvis trusten ikke anses som skattemæssigt transparent, betragtes den fra Skattestyrelsens synspunkt ikke som en del af stifterens formue. Derfor vil formuen fra trusten kunne beskattes som udbetalinger eller aktiver modtaget fra en tredjepart, og der skal betales dansk indkomstskat af de modtagne beløb.

Det er bestemmelserne i vedtægterne eller stiftelsesdokumentet, der primært afgør, om stifteren og de begunstigede bliver afgrænset i forhold til formuen. Hvis de ikke har rettigheder, der gør det muligt at kontrollere udbetalingerne fra trusten, eller hvis de er afskåret fra at administrere trusten, har de typisk ingen indflydelse eller bestemmelsesret over trusten.

På baggrund af ovenstående er det derfor klart, at en arving typisk vil ønske, at trusten vurderes som skattemæssigt transparent, idet arv fra udlandet som regel er skattefri, eller der kun skal betales en boafgift på 15 % ved arv fra en dansk skattepligtig person.

Skattestyrelsen vurderer ofte trusts individuelt for at fastsætte behandlingen af trusten i forhold til dansk retspraksis. I mange tilfælde kræver dette, at der udarbejdes et bindende svar fra Skattestyrelsen for at opnå sikkerhed omkring retsstillingen og beskatningen af udenlandske trusts.

Beskatningen af trusts er kompleks og afhænger af flere faktorer, herunder det land, hvor trusten er oprettet, og hvordan den er struktureret. For at sikre, at du overholder dine danske skatteforpligtelser korrekt, anbefaler vi, at du søger professionel rådgivning.

Hos PrivatRevision har vi omfattende erfaring med international arveplanlægning og håndtering af udenlandske trusts. Vi kan naturligvis også hjælpe med aftaler, der gør arvinger (og deres arvinger) til de faktiske begunstigede. Alt dette med det formål at bevare familiens værdier inden for familien.